Gepost op

Breekbaar, maar niet gebroken

Paperback 172 pagina's
Formaat: 15 x 23 cm
ISBN: 9789074274227
Prijs: EUR 12,50

Breekbaar, maar niet gebroken

Het verhaal van een Auschwitz-overlevende

Leny Boeken-Vellema

Leny Velleman heeft als broos Joods meisje een onbezorgde jeugd in Amsterdam. Daarin komt verandering als ze een oproep krijgt voor een Duits werkkamp. Het gezin Velleman besluit onder te duiken. Na een aantal schuiladressen met haar ouders en broer samen moet Leny alleen verder.
Ze duikt in totaal 26 maanden onder op zes verschillende adressen totdat ze door een bekende verraden wordt. Vervolgens wordt zij via Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz en daarna naar Kratzau in Tsjecho-Slowakije, waar ze in mei 1945 wordt bevrijd door soldaten van het Russische leger.
Terug in Nederland ontdekt ze dat ze als enige van haar familie de oorlog heeft overleefd. Ze probeert haar leven weer op te pakken en er een positieve inhoud aan te geven. Een doos oude foto’s brengt uiteindelijk persoonlijke bezittingen terug. Ze trouwt en krijgt een zoon.
Haar aangrijpende ervaringen tijdens de oorlog hebben diepe wonden geslagen. Echter, de wil om te overleven en haar geloof in het goede van de mens hebben haar gevormd tot een warme en krachtige vrouw, die nog steeds vol in het leven staat. Jacques Grishaver, voorzitter van het
Nederlands Auschwitz Comité heeft het voorwoord geschreven.

Tijdelijk niet leverbaar.