Gepost op

Loe Lap – de dumpkoning

Verschijnt: april 2024
Gebonden, ca. 800 bladzijden
Prijs: € 35,00
ISBN: 9789493028746

Loe Lap – de dumpkoning

Jodenbuurt – onderduik – geld en roem

René Görtzen

Een Joods leven in de twintigste eeuw. Loe Lap (1914-1993) was een kleurrijke, bekende en invloedrijke man. Zijn dumpwinkels waren een groot succes en heel populair. Loe Lap was zich als socialist bewust van de politieke, economische en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen, met name de steeds weer opborrelende antisemitische geluiden raakten hem. Meteen na de oorlog en ook later als ‘Rijke Jood’ merkte hij dat de antisemitische stem niet versleten was, maar meer onzichtbaar en beter beheersbaar. Het droeg ertoe bij dat zijn laatste levensjaren eindigden bij de oorlog, die nooit werd verlaten.

René Görtzen is de schoonzoon van Loe Lap. Met veel informatie van binnenuit schetst hij hoe Loe Lap in armoede opgroeide in de Jodenbuurt, in de oorlog drie jaar moest onderduiken en tientallen familieleden verloor, waaronder zijn ouders en broertje. Na de oorlog volgde een grillige bestaansopbouw en vanaf begin jaren zestig zakelijke successen die hem landelijk bekend maakten. Hij was actief in de politiek (PvdA) en de voetballerij (Blauw-Wit en de Volewijckers), zette zich waar mogelijk in voor de schlemielen van onze samenleving en bouwde uiteenlopende vriendschapsbanden op, van haringboer tot minister.

René Görtzen (geb. 30 oktober 1948) studeerde na twee jaar KMA (Breda), Pedagogiek (cl) en Filosofie in Amsterdam en Frankfurt am Main. Hij publiceerde op beide disciplines. Recent onder meer: Janusz Korczak: arts en kinderboekenschrijver. Amsterdam 2017;  ‘Jürgen Habermas: Eine mondiale Auswahlbibliographie der Primärliteratur’, in S. Müller-Doohm e.a. (red.), Habermas Global. Berlijn 2019.