Gepost op

In depot

Verschijnt: april 2024
Gebonden, ca. 500 bladzijden
Prijs: € 29,50
ISBN 9789493028739

In depot

Dagboek uit Westerbork

Philip Mechanicus

4e geheel nieuwe en herziene druk met voorwoord Bertien Minco, inleiding Robert Jan van Pelt en nawoord Koert Broersma

Voor kamp Westerbork behoort het dagboek van journalist Philip Mechanicus tot de belangrijkste egodocumenten en zelf bronnen die zijn overgeleverd. Het belang van het dagboek wordt op één lijn geplaatst met dagboeken van Anne Frank en Etty Hillesum, die Philip Mechanicus in het kamp meermaals heeft ontmoet.

In Depot is een ooggetuigenverslag – van dag tot dag beschrijft Mechanicus zijn verblijf in het kamp Westerbork. Tegelijk observerend en betrokken bij het lot van zijn medegevangenen, ‘alsof ik als officieel reporter een schipbreuk versla’, beschrijft hij het dagelijkse leven in de periode 28 mei 1943 – 28 februari 1944 in dit kamp. Schijnbaar zich distantiërend en haast commentaarloos koel – maakt dit dagboek tot een van de meest schrijnende documenten over de deportatie van meer dan 100.000 Joden.

In Depot is in vele talen vertaald. Voor de Hebreeuwse vertaling is een nieuwe uitgebreide inleiding geschreven door Robert Jan van Pelt. Deze inleiding is ook in deze nieuwe, geheel herziene uitgave opgenomen. Het voorwoord is geschreven door Bertien Minco, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het nawoord is van Koert Broersma, biograaf: Buigen onder de storm – Philip Mechanicus, verslaggever tot in de dood 1889-1944.

Dit boek verschijnt in april 2024.