Home

Home

De lange schaduw van de Holocaust

Een familiekroniek
Anny Sulzbach

Hoeveel ellende kan een mens verdragen? Wat doet dit met je? Vragen die zich opdringen bij het lezen van de (oorlogs-) herinneringen van Anny Sulzbach en haar dochter Evelyn. Wie over de ervaringen van Anny en Evelyn leest, realiseert zich hoe deze een diepe wond hebben geslagen die generaties later nog niet is geheeld. En dat we niet te gemakkelijk moeten denken over de vraag of zoiets opnieuw zou kunnen gebeuren.

Slide 1

Ontsnapt aan het moffentuig

Het verhaal van een Joodse slager tijdens de oorlog
Lou Wolf

Wat de oorlogsherinneringen van Lou Wolf bijzonder maken, zijn de uitgebreide en indringende persoonlijke beschrijvingen. We weten dat de Joden een ster moesten dragen, hun banen, huizen en bedrijven verloren, maar Lou Wolf beschrijft heel precies hoe dat gebeurt en welk effect dat op hem en zijn naasten heeft. Zoals hij ook nauwkeurig weergeeft hoe hij te werk ging om ambtenaren, keuringsartsen en de politie gunstig te stemmen en te bewegen niet tot actie over te gaan.

Slide 1

‘Maar ik ben geen schooier’

Nico van Nieuwenhuysen - Arts in kamp Amersfoort en aan het Oostfront
Adriaan van Es en Arjeh Kalmann

Nico van Nieuwenhuysen (1889-1967) gaf voor zijn rechters toe dat hij een ‘harde man’ was geweest, maar ‘geen schooier’. De schrijvers van dit boek, die konden beschikken over het familiearchief van Van Nieuwenhuysen met onder meer veel nooit eerder gepubliceerde foto’s, laten de feiten spreken en wijden het slothoofdstuk van hun boek samen met Nico’s kleinzoon Nicolaas-John aan morele en medisch-ethische kwesties. Met als belangrijkste vraag: hoe kon Van Nieuwenhuysen de Eed van Hippocrates, waarmee iedere arts zweert het belang van de patiënt altijd voorop te stellen, zo flagrant schenden?

previous arrow
next arrow

Recent verschenen

De standaardwerken

Slide 1

Loe de Jong

Uitgeverij Verbum bundelt in samenwerking met het NIOD, Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, alle passages over de Jodenvervolging uit Het Koninkrijk in twee overzichtelijke banden. Daarnaast is er een gratis side-boekje verschenen, 'Een sterfgeval te Auswitz'. Op 21 september 1967 sprak dr. L. de Jong de rede uit bij zijn inauguratie als hoogleraar in de eigentijdse geschiedenis. Lees meer

Slide 1

Raul Hilberg

Professor Raul Hilberg heeft zijn hele werkzame leven gewijd aan wetenschappelijk onderzoek van de Holocaust. Zijn magnum opus, De vernietiging van de Europese Joden, verscheen voor het eerst in 1962. Tot aan zijn dood in augustus 2007 heeft Hilberg zijn monumentale studie bijgewerkt en uitgebreid. De Nederlandse uitgave is daarmee de meest complete versie van zijn onvolprezen werk. In het gratis side-boekje Politiek van herinneren beschrijft Raul Hilberg hoe zijn belangrijkste boek De vernietiging van de Europese Joden 1940-1945, tot stand gekomen is en welke strijd hij heeft moeten voeren om het uitgegeven te krijgen. Lees meer

previous arrow
next arrow

Meer gratis side-boekjes

Wouter Veraart – Rechtsherstel als moreel design

Is de tegemoetkoming van NS afdoende om te kunnen gelden als een geslaagde vorm van rechtsherstel? Of moet de onverplichte tegemoetkoming eerder gezien worden als een vorm van bedrijfsmarketing, die aan de grondhouding van het bedrijf ten opzichte van het eigen verleden nog niet wezenlijk iets verandert? Wouter Veraart beantwoordt deze vraag nauwgezet en trekt een vergelijking met de zaak van de Franse spoorwegen waardoor Salo Muller geïnspireerd werd.

 0.00Boek bestellen

Rob Bakker – Landoorlogreglement en Aanwijzingen

Waar ambtenaren zich aan moesten houden tijdens de Duitse bezetting…

Jacob L. Lentz – Ambtelijke herinneringen

Vanaf 1938 hoofd van de Rijksinspectie van
de Bevolkingsregisters, tijdens de Duitse bezetting van Nederland van 10 mei 1940-oktober 1944

 0.00Boek bestellen

Side-boekje Calmeyeren_voorkant

Petra van den Boomgaard – Calmeyeren

In april 2019 promoveerde Petra van den Boomgaard op haar studie Voor de nazi’s geen Jood. Hoe ruim 2500 Joden door ontduiking van rassenvoorschriften aan de deportaties zijn ontkomen. Voor een breder publiek reflecteert zij op haar onderzoek.

 0.00Boek bestellen

Götz Aly – Slaapwandelend naar de afgrond

Dankrede van Götz Aly voor de toekenning van de Geschwister Scholl-Preis 2018

Remco Ensel – Europa tegen de Joden, Warum die Europäer?

Bespreking van Europa tegen de Joden 1880-1946 van Götz Aly.

 0.00Boek bestellen

Catalogus Verbum Holocaust Bibliotheek

Uitgeverij Verbum heeft zich middels de uitgave van de reeks Verbum Holocaust Bibliotheek gespecialiseerd in publicaties over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tot 2022 zijn er in deze reeks meer dan 80 delen verschenen. Verbum Holocaust Bibliotheek belicht alle facetten van de Sjoa: dagboeken, memoires, monografieën, biografieën, fotoalbums, kinderboeken, standaardwerken, filosofie en romans.

Download de catalogus

Uitgelicht

Opnieuw beschikbaar: Auschwitz-Oswiecim app

De app is onmisbare bron en hulpmiddel voor de geïnteresseerde en de bezoeker van Auschwitz. Is Auschwitz een vernietigings- en concentratiekamp? Of een ambitieus Duits kolonisatieplan: een conglomeraat van kampen, fabrieken een stad, waarbij de kampen een bijproduct van dit plan waren?

Hans Citroen heeft samen met Barbara Starzynska, zijn Poolse vrouw uit Oświęcim, jarenlang onderzoek gedaan in Oświęcim en heeft indrukwekkende foto’s van Auschwitz gemaakt. Uniek is de kaart van wat nu nog te zien is van wat ‘Auschwitz’ vroeger was.

Bekijk hier een preview van de app

 

Blog

Uitgever Gerton van Boom houdt de actualiteit voor u bij en becommentarieert. Hij leest de belangrijkste boeken (ja, ook van andere uitgevers) en krantenartikelen, bekijkt films en toneelstukken en analyseert. Bekijk alle artikelen

Reacties: info@verbum.nl

Holocaust Bibliotheek Nieuwsbrief

Als u op de hoogte gehouden wilt worden over de nieuwe uitgaven van Verbum Holocaust Bibliotheek, dan kunt u zich door middel van onderstaand formulier gratis abonneren op de e-mail nieuwsbrief.